13.08.2015

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliğin Artırması Projesi" kapsamında, koyun ve keçi yetiştiricilerine, kura ile 100 adet  Akkaraman cinsi damızlık koç dağıtıldı.

İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen törene, Çorum Valisi Sayın Ahmet Kara, Vali Yardımcıları Adem Saçan ile Fikret Zaman, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Pankobirlik Başkanı İsmail Hakkı Melendiz, Müftü Yardımcısı Ahmet Süzen, bazı daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Birlik Başkanı Şevket Avcı; "2007 yılında çok zor şartlarda kurdukları birliğin bir ıslah birliği olduğunu belirterek 2008 yılında Tarım et mezbahasında kesimi yapılan 10.000 adet  120-150 gün arası kuzular üzerinde ki araştırmada  ortalama karkas ağırlık 16,100 Kg olarak tespit edildi, 2012 yılında yaptığımız 10.000 adet  120-150 gün arası kuzular üzerindeki araştırmada ise ortalama karkas ağırlık 19,300 Kg olarak hesaplanmıştır. Bu demek oluyor ki ıslah çalışmaları ve Bakanlığın desteklerinin karşılığını üreticimiz 3,200 kg. et verimi olarak ekonomiye kazandırmıştır. Elimizdeki mevcut materyalleri ne kadar iyileştirirsek ne kadar saflaştırırsak verimi de o kadar arttırırız ve benim üreticimin cebine o kadar çok para girer milli ekonomiye katkımızda o kadar artmış olur." diye konuştu.

"Birlik olarak 300 adet damızlık koç dağıttık 550 adet de 16 aylık koça gelecek damızlık şişek dağıtmak istiyorum. Bunu dağıtırsam Çorum hayvancılığı Türkiye'de ses getirir ve Çorum'da çok Akkaraman koyunu vardır denir. Çorum'da yetiştirilen koyunların verimlerini arttırarak daha fazla et üretmiş oluruz. Böylece et ithalatının önüne geçilmiş olunur" diyerek, yapılacak kura sonucunun üreticilere hayırlı olmasını diledi.

İl Müdürümüz E. Elfaz Ermiş konuşmasında; "Bakanlığımız tarafından küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak, işletmelerin mevcut verimliliklerinin arttırılması amacıyla koyun ve keçilerde verimliliğin arttırılma projesi ilimizde ilk defa 2014 yılında uygulanmıştır. Ayrıca projede sürü büyüklüğü en az 100 baş olan, yetiştirici birliğine üye, tarımsal desteklemelerden men edilmemiş, daha önceki koç desteğinden yararlanmamış, öncelikle ıslah projeleri kapsamındaki yetiştiriciler faydalanabilmektedir.

İlimizde projelerle birlikte yaygınlaşmaya başlayan kontrollü küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha ileri seviyelere taşınabilmesi için öncelikle verim özelliklerini gösteren materyalin üreticilerin elinde olması ile sağlanabilecektir. Bu gün dağıtımını yapacağımız 100 adet damızlık koçumuzun finansmanı Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz ve çiftçilerimiz tarafından karşılanmakta ve bu koçlar daha önceden bu kapsamda destek almamış üreticilere dağıtılacaktır.

Bu projeye katkı sağlayan başta sayın valimize, bakanlığımıza, İl Özel İdaremize, İl Genel Meclis üyelerine ve çiftçilerimize teşekkür eder verimli bir yıl olmasını temenni ederim." Diye konuştu.

Vali Ahmet Kara katılımcıları selamlayarak ve son günlerde artan terör olayları nedeniyle terörü lanetleyerek başladığı konuşmasında; "Küçükbaş hayvancılıkta verimin arttırılması amacıyla koç dağıtımı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Tarım ve hayvancılık bizim olmazsa olmazımızdır. Hayvancılığın geliştirilmesi ve verimlerinin arttırılması amacıyla bilim adamları, üniversiteler ve araştırma kuruluşları çok ciddi çalışmalar yapmaktalar. Bu çalışmaları takip eden ve küçükbaş hayvancılığa katkı sağlamak amacıyla kurulan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin yürüttüğü ıslah çalışmalarına katkı olsun diye merkezi idarenin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve Özel İdarenin katkılarıyla bu 100 adet koçumuzu sahiplerine dağıtacağız. Bu dağıtımdan inşallah güzel verimler elde ederler. Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkeleri yüzölçümü olarak bizden daha küçük olmalarına rağmen en çok tarımsal ve hayvansal gıda ihraç eden ülkeler konumundalar. Ayrıca peynirleri de dünya çapında tanınıyor. Buna rağmen hayvancılık ülkesi olmamıza rağmen maalesef bu ülkelerin gerisinde kalmışız. Bizlerde et ve süt ürünlerinde bu ülkeler gibi verim ve kaliteyi arttırmayı amaç edinelim. Birlik Başkanımızın dile getirdiği şişek dağıtımı için bir çalışma yapılırsa bizde destek vermeye hazırız. Birliklerimiz birlikteliklerinin gücünü, üreticilerde işletmelerinin verimlerini arttırmak için çalışsınlar. Bu hayvanların ırk ıslahı ve hayvancılığımızın gelişmesi için çok önemli rolleri olacaktır. Bu dalda üreticilerimiz Tarım Müdürlüğümüz ve Targel çalışanlarının bilgilerinden istifade etsinler. Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tüm Birlik ve Kooperatiflerimizin başarılarının devamını diliyorum. Bu koç dağıtım töreninin ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, hayvancılık konusunda önemli noktalara varmalarını diliyorum." Dedi.

Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E. Elfaz Ermiş ve Vali Ahmet Kara'nın konuşmalarının ardından çekilen kura ile koçlar sahiplerini buldu.​

FOTO GALERİ

Çorum Ticaret Borsası / GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İLE VALİLİĞİN FİNANSE ETTİĞİ 2015 YILI KOÇ DAĞITIM TÖRENİNE YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ ALİ BEKTAŞ KATILDI.