Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel Başkanlığında Süne İle Etkin Mücadele Toplantısı Yapıldı

15.02.2019

Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında ‘Sünede etkin mücadele” toplantısı yapıldı. Çorum Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Borsa Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Alaca, Sungurlu ve Mecitözü Kaymakamları, İlçe Ziraat Odası Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, TMO yetkilileri ve Hatap Değirmenleri İşletme Müdürü İlknur Temiz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personeller katıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Ticaret Borsası Başkanımız Naki Özkubat, süneden kaynaklanan zararın önüne geçilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar hakkında da görüşlerini dile getirdi. Özkubat, Ticaret Borsası olarak, lisanslı depoculuk ve süne zararının tespiti için laboratuvar kurabileceklerini söyledi. Daha sonra konuşan Hatap değirmenleri İşletme Müdürü İlknur Temiz’de sünenin buğdayda emgi yapması esnasında salgılamış olduğu proteaz enziminin, gluten bağlarını zayıflatarak unun kalitesini düşürdüğünü belirterek, “Üreticilerimiz arazilerin parçalı ve küçük olması, uygun alet ekipmana sahip olmaması, bilgi eksikliği gibi sebeplerle üretime gerekli özeni gösteremiyor. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesi ve ilgisiz tavrının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ömer Günalp’te, süne mücadelesi konusunda bakanlığın ve il müdürlüğünün yaptığı çalışmalar, sünenin yaşam döngüsü, zarar şekli, doğal düşmanları ve mücadele yöntemleri hakkında bir sunum yaptı. Sunumun ardından süne mücadelesinin etkin yapılması için çözüm önerileri ele alındı.