0 364 224 09 50

Haberler

TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISINDA TARIMIN GELECEĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.

08.12.2017
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISINDA TARIMIN GELECEĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da katılımlarıyla TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.

TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyeleri, Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ali Bektaş ve Meclis Üyesi Ali Rıza Ünal’ın da katıldığı toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yapmış olduğu konuşmasında  tarımın istihdam ve ekonomideki önemi ile Ülkemizdeki sistem eksikliğine dikkat çekti.

-BORSALAR SEKTÖRÜ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

TOBB olarak, ticaret borsalarıyla birlikte, tarım ve hayvancılık sektörünü daha da geliştirecek, projeler ve çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, borsalardaki elektronik satış salonları, akredite laboratuvarları, canlı hayvan borsalarıyla ve lisanslı depolarla, tarım ve hayvancılık sektörüne hizmet ettiklerine işaret etti. Borsaların görüş, öneri ve sıkıntılarını, siyasi iradeye ilettiklerini ve çözüm yolları aradıklarını bildiren TOBB Başkanı şunları söyledi:

 

-GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FAKIBABA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, yeni hizmete giren Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Kazakistan-Çin hattına Türkiye için bir emtia koridoru açtığını belirterek, "Bölgesel Emtia Borsası'na öncülük etmek istiyoruz" ifadesini kullandı

Fakıbaba, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen TOBB Ticaret Borsalar Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tarımsal ürünler piyasaya 1-2 ay içinde arz edilirken, bu ürünlere talebin yıl boyunca devam ettiğini söyledi.

Bu durumun hasat dönemlerinde tarımsal ürünlerin düşük fiyatlardan işlem görmesine, dolayısıyla üreticilerin kazançlarının azalmasına yol açtığına işaret eden Fakıbaba, dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde tarımsal ürünlerin arz-talep dengesinin lisanslı depoculuk sistemiyle çözüme kavuşturulduğunu ve istikrarlı bir piyasa oluşturulduğunu bildirdi.

Fakıbaba, "Ürün ihtisas borsalarının da devreye girmesiyle tarım piyasalarında fiyat istikrarının sağlanacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Ticaret borsalarına lisanslı depoculuk için önemli roller düştüğünü vurgulayan Fakıbaba, Türkiye'de 113 ticaret borsasının faaliyet gösterdiğini, 2016 sonu itibarıyla bunların işlem hacminin 213 milyar lira düzeyinde olduğunu dile getirdi.

 

- "TMO, BU YIL 335 BİN TON HUBUBAT SATIN ALDI"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlarını lisanslı depolara yaptırdıklarına dikkati çeken Fakıbaba, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Cumhuriyet döneminin en büyük lisanslı depoculuk hamlesini başlattık. TMO'nun uzun süreli kiralama garantili depo yapımı projesiyle hayata geçirilen 3,5 milyon ton kapasiteli lisanslı depoların yapımı devam etmektedir. Her geçen gün iş adamlarımız bunun için müracaat etmektedir. TMO, 2017 yılında 335 bin ton hububatı lisanslı depolarda elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak satın almıştır. Bu miktar toplam satın alınan hububatın yüzde 15'ine denk gelmektedir. Yine hükümetimiz döneminde lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere kira desteği ve vergi istisnaları getirilmiştir. Amacımız tarım piyasalarında fiyat istikrarını sağlamaktır."